ВЕЛ

Биографија

ВЕЛ е музичка група од Битола, која вешто се поигрува со најразлични, современи музички правци, создавајќи притоа музика со модерен и софистициран звук. Групата е формирана во 2019 год. ЦРНИЛО е нивниот деби-албум. Снимен е во битолското студио ОМНИ и на него се наоѓаат десет авторски нумери, кои доволно говорат за јасните музички перцепции и смели текстуални идеи на ВЕЛ.

Во ВЕЛ членуваат:

Томе Спасовски – бас гитара и глас. Спасовски е дипломиран музичар, професор по пијано во Државното музичко училиште во Битола. Претходно членувал во групите Контракултура и The Government. Објавил поетска збирка „Безнесум“. Автор e на сите текстови на ВЕЛ. Учествувал во низа музички проекти: Historia de un amor, Unplugged Nirvana ’94, Korunovska singing&music, Камерна опера Битола…

Златко Никодиновски – гитара и глас. Никодиновски е движечката сила на ВЕЛ. Претходно членувал во групите Флуор, Небо (Hard to complete), Against Them All (First Born) и The Government (Разбуди ме). Никодиновски е графички и мултимедијален дизајнер, одговорен за визуелниот и концепциски изглед на групата ВЕЛ.

Сашо Ристевски – тапани. Претходно членувал во групите Dismay и The Government. Ристевски е сопственик на студиото ОМНИ и e човек задолжен за продукција, микс, ремикс и мастеринг на групата ВЕЛ.

Денис Алитовски – клавијатури и глас. Алитовски е дипломиран музичар, професор по пијано во Државното музичко училиште во Битола. Претходно членувал во групата Jazz Scenario. Познат е по својот ангажман во низа музички проекти: The Opera House, Maria de Buenos Aires (Astor Piazzolla)…

Со оваа постава, групата ВЕЛ, заедно со Мугер Фугер и Горан Трајковски настапила на фестивалот Таксират 2019, а следната, 2020 г., заедно со овие групи настапила во Битола на фестивалот „Битола отворен град“.

Во текот на снимањето на албумот ЦРНИЛО, кон групата ВЕЛ се приклучил и гитаристот Александар Гулевски, дипломиран историчар на уметноста и магистер по византиска историја. Претходно членувал во скопските групи Процес, Suns и Fresh (Македонски рок документ I). Соработувал со Златко Ориѓански на албумот „Македонско девојче I“ и со групата Љубојна на албумите „Парите се отепувачка“ и „Шербет Љубојна“. Познат е по својата збирка раскази „40 Фејсбук приказни“ (2020) и по своето познавање на византиското црковно пеење.

ВЕЛ можат да се следат на:

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCKSYefBo-6r5M0y25a3hlSg

Facebook: https://www.facebook.com/velbend/

Bandcamp: https://veil2020.bandcamp.com/album/-

Spotify: Црнило – Album by В Е Л | Spotify

Албуми

Зоран Димитриевски

Директор

Драган Трајковски

Директор

Владимир Христов

Продукциски Менаџер