Далибор Тренчевски

Биографија

Роден 1982 година во Куманово, Македонија.

Студирал сликарство на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, Македонија.

Далибор Тренчевски е македонски уметник кој се докажа и стекна репутација на врвен сликар во својата земја каде воедно предизвика сензација со своите перформанси, инсталации и сценографија.

Покрај неговите многубројни групни перформанси и изложби, некои од неговите најзначајни се:

НАГРАДИ/ПРИЗНАНИЈА

  • 2010 Art residency, KulturKontactAustria, Vienna, Austria
  • 2009 Henkel art award for young artist from CEE region
  • 2005 (YVAA) „Денес“, Награда за млад визуелен уметник за 2005 година, Скопје, Македонија
  • 2005 Борко Лазески, награда за сликарство на Факултет за ликовни уметности
  • 2005 Art residency, ISCP, New York, USA

 

ИНДИВИДУАЛНИ ИЗЛОЖБИ И ПЕРФОРМАНСИ

  • 2014 Souvenirs, Savina Gallery – Saint Petersburg, Russia
  • 2008 Монолит 2, поглавје 1, Музеј на град Скопје – Скопје, Македонија
  • 2006 Монолит, Музеј на град Скопје – Скопје, Македонија
  • 2004 Материјал и продукт, Музеј на современа уметност – Скопје, Македонија

Зоран Димитриевски

Директор

Драган Трајковски

Директор

Владимир Христов

Продукциски Менаџер